News Image Zog Plakolli nga Kanadaja kreu me sukses praktiken ne IML

Zog Plakolli vjen nga qyteti Victoria, BC në Kanada dhe ketë vit ka diplomuar me diplomën Bachelor of Science, në fushën e Mikrobiologjisë, nga University of Victoria. Duke filluar nga ky shtator, Zogu do të vazhdojë studimet pas-diplomike pranë Humber College ne Toronto ON, të Kanadasë, ku do të studiojë në drejtimin e “Investigative Forensic […] Lexo më shumë  »

News Image IML pranon donacion nga EULEX

IML pranon donacion nga EULEX Instituti për Mjekësinë Ligjore ka pranuar një donacion të rëndësishëm nga Misioni EULEX, me paisje dhe artikuj të ndryshëm që ndihmojnë punën e përditshme të njësive. Benefitet direkte të pritshme nga ky donacion janë në: Menaxhimin e mbeturinave të rrezikshme Edukimin e vazhdueshëm professional të stafit përmes librarisë Pasurimin e […] Lexo më shumë  »

News Image Instituti për Mjekësinë Ligjore (IML) në bashkëpunimit të shkël...

Instituti për Mjekësinë Ligjore (IML) në saje të bashkëpunimit të shkëlqyer me Komitetin Nderkombetar të Kryqit të Kuq (KNKK), së fundi ka pranuar tri donacione nga ICRC, që kanë të bejnë me kuti kartoni dhe qese per ruajtjen e provave ne kuader të procesit të rishikimit të mbetjeve mortore në IML, pajisje të ndryshme për […] Lexo më shumë  »

News Image Instituti për Mjekësinë Ligjore ishte përfituese e dy projekteve t...

Falë bashkëpunimit të shkëlqyer, Instituti për Mjekësinë Ligjore ishte përfituese e dy projekteve të Organizuara nga Misioni per Sundimin e Ligjit EULEX. Projekti i parë që parashihte trajnimin per Parandalimin e Kontaminimit Biologjik dhe Kontaminimit te Kryqezuar, u mbajt në 7 sesione nga 2 dhe 3 ditë trajnimi për 15 ditë, gjatë muajit prill, maj […] Lexo më shumë  »

News Image Instituti për Mjekësinë Ligjore ishte përfituese e dy projekteve t...

Falë bashkëpunimit të shkëlqyer, Instituti për Mjekësinë Ligjore ishte përfituese e dy projekteve të Organizuara nga Misioni per Sundimin e Ligjit EULEX. Projekti i parë që parashihte trajnimin per Parandalimin e Kontaminimit Biologjik dhe Kontaminimit te Kryqezuar, u mbajt në 7 sesione nga 2 dhe 3 ditë trajnimi për 15 ditë, gjatë muajit prill, maj […] Lexo më shumë  »

News Image Takim i Zëvendës Drejtorit të Institutit për Mjekësi Ligjore me P...

Në Institutin për Mjekësi Ligjore u mbajt takimi i rregullt me perfaqësuesit e Projektit IPAII. zv. Drejtori i IML-se dr. Naim Uka falënderojë të pranishmit për mbështetjen dhe bashkëpunimin e deritanishëm me ekspertët e projektit IPAII. Në këtë takim u prezantua edhe mbikqyrësi i ri, i zyrës së BE-së, z. Nikola Scaramuzzo për Projektin IPA […] Lexo më shumë  »

News Image Instituti për Mjekësi Ligjore vazhdon bashkëpunimin me Komitetin Nd...

Më datën 17.11 2022, është mbajtur takimi i radhës me Komitetin Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq në Institutin për Mjekësi  Ligjore, lidhur me bashkëpunimin e vazhdueshëm ndërmjet dy institucioneve. Të pranishmit u priten nga zv. Drejtor i Institutit për Mjekësi Ligjore -se Dr. Naim Uka se bashku me antropologët mjekoligjor, Dr. Ditor Haliti dhe Dr. […] Lexo më shumë  »

News Image VIZITË PUNE E DELEGACIONIT ZYRTAR NGA MBRETËRIA E BELGJIKËS NË INS...

Delegacioni zyrtar nga Mbretëria e Belgjikës ka vizituar Institutin e Mjekësisë Ligjore në një vizitë pune treditore nga data 14-16 nëntor 2022. Delegacioni i përbërë nga gjyqtari hetues, prokurori i shtetit, eksperti mjeko-ligjor, zyrtarë policorë, të kryesuar nga znj. Eva Mielnicki – Menaxhere e Lartë në Ambasadën e Belgjikës, u mirëprit nga zv. Drejtori i […] Lexo më shumë  »

News Image PËRMES BASHKËPUNIMIT NDËRINSTITUCIONAL SYNOHET NGRITJA E SHËRBIMEV...

Në Drejtorin e Shërbimit  Spitalor Klinik Universitare të Kosovës,  u mbajt  takimi zyrtar në mes të dr. Pranvera Zejnullahu –Raci –U.D. Drejtoreshë e SHSKUK-së dhe dr. Naim Uka – Zv. Drejtor i Përgjithshëm i Institutit për Mjekësi Ligjore. Qëllimi I takimit ishte ngritja e bashkëpunimit dhe cilësisë së shërbimeve profesionale ndërinstitucionale. Pasiqë ka ekzistuar një […] Lexo më shumë  »

News Image Studentët e Fakultetit Juridik të Universitetit “Isa Boletini” n...

Me datën 11.11.2022, Institutin për Mjekësi Ligjore e vizituan U.D. Dekani i Fakultetit Juridik “Isa Boletini” në Mitrovicë, prof. Islam Qerimi dhe studentët e këtij fakulteti, te cilët u pritën nga zv. Drejtori i Institutit për Mjekësi Ligjore, dr. Naim Uka, dr. Musa Gashi –Udhëheqës i Divizionit për Mjekësi Ligjore, dr. Ditor Haliti-Antropolog Mjeko-Ligjor dhe […] Lexo më shumë  »

News Image Takimi i 11-të,  i Komitetit Drejtues te Projektit IPA 2” Mbështe...

Sot ne Institutin për Mjekësi Ligjore u mbajt takimi i 11-të,  i Komitetit Drejtues te Projektit IPA 2” Mbështetje e mëtutjeshme për Mjekësinë Ligjore ne Kosove”.   Takimin e udhëhoqi zv. Drejtori i Përgjithshëm i Institutit për Mjekësi Ligjore, Dr. Naim Uka, i cili në fjalën përshëndetëse informoi  të pranishmit se kishin pranuar Aprovimin e […] Lexo më shumë  »

News Image Vazhdon bashkëpunimi ne mes te IML dhe Komisioni Nderkombetar për Pe...

Me daten 10.10.2022, në Institutin për Mjekësi Ligjore u mbajt takimi ne mes te udhëheqësve te IML-se, me Dr. Naim Uka, Zëvendës -Drejtor i Përgjithshëm i IML, Dr. Ditor Haliti, Zëvendës-Udhëheqës i Divizionit për Identifikim,Koordinim dhe Perkrahje dhe Z. Javier Naranjo, Udhëheqës i komponent ës se EULEX-it ne IML me përfaqësuesit e Komisionit ndërkombëtar për […] Lexo më shumë  »

News Image Grupi Punues nga Instituti i Mjekësisë Ligjore ka mbajtur punëtorin...

Në bashkëpunim dhe me mbeshtetjen e Projektit IPA-2, Grupi Punues nga Instituti i Mjekësisë Ligjore ka mbajtur punëtorinë dyditore për hartimin e draft-Udhëzimit Administrativ  për Procedurat e Ekzaminimeve Mjeko Ligjore. Bazuar në Ligjin për Mjekësinë Ligjore jemi të obliguar të nxjerrim aktin nënligjor për Procedurat Mjeko Ligjore, që kanë të bëjnë me hetimin mjekësor të […] Lexo më shumë  »

News Image Institutit për Mjekësi Ligjore mbajti takimin e radhës me grupin pu...

Sot me datë 30.09.2022 në ambientin e Institutit për Mjekësi Ligjore u mbajt takimi i radhës i grupit punues për Rishikimin e mbetjeve mortore ne morgun e IML-se; Të pranishëm në takimin e rregullt tremujor ishin përfaqësuesit nga IML, MD, KQPZH, EULEX, ICRC, ICMP dhe projekti IPA. Në takim u diskutua për punën e jashtëzakonshme […] Lexo më shumë  »

News Image Sesionin informues mbi rolin e Institutit për Mjekësi Ligjore në tr...

 Instituti për Mjekësinë Ligjore, në kuadër të bashkëpunimit të vazhdueshëm me Misionin OSBE në Kosovë, ka qenë nikoqir i një sesioni informues për gazetarët lidhur me raportimin e ndjeshëm gjinor dhe raportimin e ndjeshëm ndaj të mbijetuarave/mbijetuarve të dhunës seksuale. Ky aktivitet u mbajt në objektin e IML-së në Prishtinë, me pjesëmarrjen e përfaqësuesve të […] Lexo më shumë  »

News Image KOMUNIKATË PËR MEDIA Bashkimi Evropian mbështet Institutin e Mjekë...

PRISHTINË, 15 shtator 2022 – Projekti i Bashkimit Evropian që i dedikohet ngritjes së kapaciteteve të Institutit të Mjekësisë Ligjore të Kosovës (IML) prezantoi sot në Prishtinë punën e Institutit dhe planet për zhvillimin e mëtejshëm të tij, përfshirë akreditimin me ISO.  BE-ja, edhe nëpërmjet EULEX-it, nisi investimin në zhvillimin e kapaciteteve të mjekësisë ligjore […] Lexo më shumë  »

News Image NJOFTIM PËR MEDIA BASHKIMI EVROPIAN DHE INSTITUCIONET E KOSOVËS BASH...

14 shtator 2022 Prishtinë, Kosovë Zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë dhe EULEX bashkërisht e mbështesin sundimin e ligjit në Kosovë dhe kjo mbështetje përfshin asistencën teknike për fuqizimin dhe modernizimin e shërbimeve të mjekësisë ligjore në Kosovë. Nëpërmjet kësaj mbështetjeje është arritur progres i rëndësishëm. Instituti i Mjekësisë Ligjore të Kosovës (IML) që vepron […] Lexo më shumë  »

News Image Tryezë e rrumbullakët: “Sfidat në procesin e identifikimeve mjeko...

Në kuadër të aktiviteteve për shënimin e 30 Gushtit – Ditës Ndërkombëtare për Persona të Zhdukur me Dhunë, me 29.08.2022, Instituti për Mjekësi Ligjore organizoj tryezë të rrumbullakët me temën: “Sfidat në Procesin e Identifikimeve Mjekoligjore”. Në diskutimet e kësaj teme sa të rëndësishme në aspektin mjekoligjor, po aq të dhimbshme në aspektin njerëzor, ishin […] Lexo më shumë  »

News Image Tryezë e rrumbullakët: “Sfidat në procesin e identifikimeve mjeko...

Në kuadër të aktiviteteve për shënimin e 30 Gushtit – Ditës Ndërkombëtare për Persona të Zhdukur me Dhunë, me 29.08.2022, Instituti për Mjekësi Ligjore organizoj tryezë të rrumbullakët me temën: “Sfidat në Procesin e Identifikimeve Mjekoligjore”.   Në diskutimet e kësaj teme sa të rëndësishme në aspektin mjekoligjor, po aq të dhimbshme në aspektin njerëzor, […] Lexo më shumë  »

News Image Realizohen procedurat e pranim dorëzimit të një rasti në komunën ...

Në kuadër të aktiviteteve të rregullta në Institutin për Mjekësi Ligjore janë kryer procedurat e pranim dorëzimit të mbetjeve skeletore të një rasti në komunën e Graqanicës. Zyrtarja e Institutit për Mjekësi Ligjore. Znj. Biljana Vekic – Udhëheqëse e ekipit për të zhdukurit jo-Shqiptarë, ka kryer procedurat e nevojshme standarde të pranim dorëzimit të mbetjeve […] Lexo më shumë  »

News Image Pjesëmarrje në aktivitetet institucionale për shënimin e 30- Gusht...

Me ftesën e Kretarit të Këshillit Koordinues të Asociacioneve të Familjeve të Personave të Zhdukur, Udhëheqsja e Sektorit për Bashkëpunim me Familjet e personae të zhdukur në Institutin për Mjekësi Ligjore znj. Majlinda Maloku, ka marrë pjesë në takimin e këshillit në cilësin e përfaqësueses nga Instituti për Mjekësi Ligjore. Gjatë këtij takimi, znj. Maloku […] Lexo më shumë  »

News Image Instituti për Mjekësi Ligjore kryen gërmime hulumtuese në Suhodoll...

Me urdhëresën nga Departamenti Special I Gjykatës Themelore në Prishtinë, ekspertët mjekoligjorë nga Instituti për Mjekësi Ligjore në Prishtinë, me datë 23.08.2022, kanë kryer gërmime hulumtuese në lokacionin e Suhodollit – Mitrovicë. Pas hulumtimeve dhe analizave paraprake nga organet e hetuesisë është arritur të mblidhen informacione  të bazuara për realizimin e gërmimeve hulumtuese. Në koordinim […] Lexo më shumë  »

News Image Donacion i EULEX-it për mbështetjen e Institutit për Mjekësinë Li...

“Me datë 08.08.2022, në objektin e Institutit për Mjekësinë Ligjore në Prishtinë, u bë pranim – dorëzimi i një donacioni të Misionit EULEX në Kosovë. Zv. Shefi I Misionit te EULEX-it Kolonel Cezary Luba i dhurojë dy (2) serverë  IML-së në vlerë prej mbi 8000 euro. Këta serverë do të shërbejnë për ruajtjen e shënimeve […] Lexo më shumë  »

News Image Hartimi i Strategjisë Zhvillimore të Institutit për Mjekësinë Lig...

Instituti per Mjekesine Ligjore ne bashkepunim me ekspertet e Projektit IPA 2 ka hartuar Strategjinë Zhvillimore të Institutit për Mjekësinë Ligjore 2022-2025 dhe Planin e Veprimit për zbatimin e kësaj Strategjie.   Ky dokument reflekton orientimin strategjik të IML-së për 3 vitet në vazhdim dhe besojmë që do t’I prijë zhvillimit të saj. Mbetemi të […] Lexo më shumë  »

News Image Pjesemarrja e ZV. Drejtorit te Pergjithshem te IML-se ne lansimin e ra...

Me ftese te Shefit te Misionit te EULEX ne Kosovë Ambasadorit Z. Lars Gunnar Widemark Zv e Drejtorit te Pergjithshem te IML-se Znj. Flutra Goga – Bajrami me date 06.07.20211 mori pjesë në lansimin e raportit të monitorimit ‘Vlerësimi i Trajtimit të Rasteve të Dhunimit nga Sistemi i Drejtësisë në Kosovë’ punuar dhe prezantuar nga […] Lexo më shumë  »

News Image Punëtoria e GP për plotësim-ndryshimin e Ligjit për Mjekësinë Li...

Punëtoria e GP për plotësim-ndryshimin e Ligjit për Mjekësinë Ligjore Me mbështetjen e Projektit IPA2 “Mbështetje e Mëtutjeshme për Mjekësinë Ligjore në Kosovë” më 5 – 6 korrik 2022 është organizuar punëtoria me titull “Hartimi i ndryshimeve në Ligjin për Mjekësinë Ligjore”. Qëllimi i këtij eventi ishte harmonizimi i punës së shërbimit mjekoligjor në Kosovë […] Lexo më shumë  »

News Image Takimi i GP për inventarizimin e mbetjeve mortore ne IML

Me date 30.06.2022 ne ambientin e Institutit për Mjekësi Ligjore u mbajt takimi i radhës i grupit punues për Rishikimin e mbetjeve mortore ne morgun e IML-se, ku morën pjese përfaqësuesit nga IML, MD, KQPZH, EULEX, ICRC dhe ICMP. Në takim u diskutua për punën e jashtëzakonshme në procesin e inventarizimit, sfidat dhe sukseset e […] Lexo më shumë  »

News Image Instituti për Mjekësi Ligjore i përfaqësuar nga dr. Naim Uka, në ...

Në Sekretariatin e Përgjithshëm të Interpolit në Lion të Francës, nga data 21-23 Qershor 2022, u mbajt Konferenca e 31-të me radhë për Identifikimin e viktimave në fatkeqësi, ku në cilësinë e anëtarit të nëngrupit punues për Mjekësi Ligjore dhe Antropologji Mjekoligjore mori pjese dr. Naim Uka – Udhëheqës I Divizionit për Identifikim, Koordinim dhe […] Lexo më shumë  »

News Image Arkiva e Personave te Zhdukur e IML-së pjesëmarrëse ne Konferencën...

Me 11 qershor 2022, Agjencia Shtetërore e Arkivave te Kosovës dhe Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave te Shqipërisë organizuan Konferencën VI Mbarëkombëtare te Arkivistikës ne Boletin . Ne këtë konference për here te pare prezantohet Arkiva e Personave te Zhdukur e Institutit për Mjekësinë Ligjore. Arkivistja MA. Valbona Krasniqi mori pjese me prezantimin me temën […] Lexo më shumë  »

News Image Ministria e Drejtësisë në bashkëpunim me Institutin për Mjekësin...

Sot në hapsirat e Hotelit “Emerald” Ministria e Drejtësisë në bashkëpunimi me Institutin për  Mjekësinë Ligjore dhe me mbështetjen e EULEX-it, Rrjetit të Grave të Kosovës dhe UN Women Kosovë mbajti punëtorine e dyte “Hartimi i Protokolit Shtetëror të trajtimit të rasteve të dhunës seksuale”. Përmes  punës në grup, diskutimeve, ballafaqimeve të mendimeve dhe ndarjes […] Lexo më shumë  »

News Image Komiteti i 10-te Drejtues i Projektit IPA 2

Më 13 qershor 2022, u mbajt Takimi i 10-te i Komitetit Drejtues të projektit IPA2 “Mbështetje e mëtutjeshme për Mjekësinë Ligjore në Kosovë 2018 / 394-429”. Pjesëmarrësit diskutuan aktivitetet e realizuara gjatë tre muajve të kaluar, si dhe iniciativat e planifikuara për tremujorin e ardhshëm. Ekipi i projektit së bashku me përfaqësuesit e IFM vazhduan […] Lexo më shumë  »

News Image Trajnimi për Sigurinë në Punë per gjithë stafin ne IFM në kuadë...

Instituti i Mjekësisë Ligjore me mbështetjen e projektit IPA II “Mbështetje e mëtutjeshme për mjekësinë ligjore në Kosovë” vazhdon zbatimin e sistemit të menaxhimit të Shëndetit dhe Sigurisë në Punë (SSHP). Si një nga aktivitetet jetike në zbatimin e sistemit të menaxhimit të SSHP është përfshirja e punonjësve në proces dhe krijimi i një mjedisi […] Lexo më shumë  »

News Image Grupi punues në kuadër te Institutit për Mjekësisën Ligjore ka p...

Grupi punues në kuadër te Institutit për Mjekësisën Ligjore dhe me përkrahjen e Projektit IPA-2, ka përfunduar Udhëzimin Administrativ për Autopsi Mjeko Ligjore, ne kuadër te plotësimit te standardeve ligjore qe kane te bëjnë me Autopsinë Mjeko Ligjore dhe si obligim i dalur nga Kodi i Procedurës Penale Ky Udhëzim Administrativ i është dërguar Ministres […] Lexo më shumë  »

News Image Sigurimi fizik i Institutit te Mjekësisë Ligjore nga sot do te behet...

Policia e Kosoves ne marrëveshje me Institutni per Mjekësisën Ligjore nga sot merr ne detyre sigurimin fizik te objektit te IML-se . Ne baze te marrëveshjes Policia e Kosovës përveç mbajtjes se rendit dhe sigurimit te objektit te IML-se do te beje edhe legjitimimin e vizitoreve ne hyrje dalje ne IML. Gjithashtu zyrtari policor ne […] Lexo më shumë  »

News Image Ekipe të mjekoligjorëve në lokacionin afër Sjenicës – Shtaval

“ Pas një pune intensive prej 17 ditësh, të ekipeve mjekoligjore të IML-së në lokacionin afër Sjenicës – Shtaval, në mungesë të gjetjeve mjekoligjore fatkeqësisht konsiderohet si lokacion pa rezultate. Ndërkohë, në territorin e Republikës së Kosovës, ekipet tona mjekoligjore kanë realizuar edhe dy hulumtime gërmuese, në Gjonaj dhe në Trudë. Nga lokacioni I pare […] Lexo më shumë  »

News Image Punëtoria për Hartimin e Protokollit Shtetëror të trajtimit të ra...

Sot në amfiteatrin e  Institutit të Mjekësisë Ligjore filloi punën “Punëtoria për Hartimin e Protokollit Shtetëror të trajtimit të rasteve të dhunës seksuale” Ministria  e Drejtësisë në bashkëpunim me Institutin e Mjekësisë Ligjore dhe me mbështetjen e EULEX-it, Rrjetit të Grave të Kosovës dhe UN Women Kosovë janë organizator të kësaj Punëtorie. Qëllimi kryesor i […] Lexo më shumë  »

News Image Studentë të Fakultetit Juridik vizitë në IML

Me kërkesë nga Organizata Studentore Studim Kritikë Veprim – SKV për ta vizituar Institutin e Mjekësisë Ligjore, sot ishin ne vizite ne IML disa studentë të Fakultetit Juridik. Me këtë rast ata u pritën dhe shoqëruan nga Dr Musa Gashi (Udhëheqës i Divizionit për Mjekësi Ligjore), me ç’rast edhe u njohën me punën dhe shërbimet […] Lexo më shumë  »

News Image IPA2 “MBËSHTETJA E MËTEJSHME MJEKËSISË LIGJORE NË KOSOVË&#...

Më 19 maj 2022, me mbështetjen e projektit IPA2 “MBËSHTETJA E MËTEJSHME MJEKËSISË LIGJORE NË KOSOVË” në Institutin e Mjekësisë Ligjore në Prishtinë së bashku me mjekët ligjorë u mbajt punëtoria me temë “Diskutim i mëtutjeshëm për Draft Udhëzimin Administrativ për Autopsinë Mjeko ligjore dhe procedurat përkatëse “, ndërlidhur me nenin 139 ” Urdhrat e […] Lexo më shumë  »

News Image Vizitë nga Ministrja e Drejtësisë znj Albulena Haxhiu në IML

Te Martën me datë 17.05.2022 në objektin e IML-së ishte për vizitë Ministrja e Drejtësisë, znj Albulena Haxhiu, së bashku me Këshilltaren politike Znj. Nazlie Bala. Ministrja u prit në takim nga Zëvendësuesja e Drejtorit të Përgjithshëm të IML-së, Znj. Flutra Goga – Bajrami, stafi udhëheqës dhe një pjesë e stafit profesional të Institutit. Në […] Lexo më shumë  »

News Image Projekti IML dhe IPA 2 inicuan zbatimin e sistemit të menaxhimit të ...

Instituti i Mjekësisë Ligjore me mbështetjen e projektit IPA II “Mbështetje e mëtutjeshme për mjekësinë ligjore në Kosovë” ka iniciuar zbatimin e sistemit të menaxhimit të shëndetit dhe sigurisë në punë. Jasmina Çaloska dhe Trajçe Velkovski janë angazhuar dy ekspertë të sigurisë në punë, të cilët në periudhën në vijim do ta zbatojnë sistemin e […] Lexo më shumë  »

News Image Publikimi i artikullit “ Analiza e traumës skeletore te trupat e gj...

Më 26 mars 2022, në revistën shkencore International Journal of Legal Medicine (botuesi Springer Nature), u publikua artikulli me titull “ Analiza e traumës skeletore te trupat e gjetur në një varrezë masive”, nga autorët Ditor Haliti, Diana Swales dhe Alan Robinson. Ky punim është pjesë e disertacionit të temës Master të Dr. Ditor Halitit, […] Lexo më shumë  »

News Image Zyrtarët e Institutit për Mjekësi Ligjore morën pjesë në ceremon...

Pas një pune disa vjeçare në identifikimin e mbetjeve mortore të shtatë personave të zhdukur nga Krusha e Madhe, në kuadër të tubimit përkujtimor me rastin e përvjetorit të 23-të të masakrës së Krushës së Madhe, me datë 26.03.2022, u kryen procedurat e rivarrimit të mbetjeve mortore. Zyrtarët e Institutit për Mjekësi Ligjore së bashku […] Lexo më shumë  »

News Image Në Institutin e Mjekësisë Ligjore u kryen procedurat administrative...

      Në kuadër të procesit për zbardhjen e fatit të personave të zhdukur gjatë luftës në Kosovë, sot në Institutin e Mjekësisë Ligjore u bë dorëzim pranimi i mbetjeve mortore të shtatë viktimave të luftës, nga masakra e Krushës së Vogël. Në lidhje me këtë, zv.Drejtori i Përgjithshëm Dr Naim Uka me bashkëpunëtorë […] Lexo më shumë  »

News Image Instituti I Mjekësisë Ligjore vazhdon të përkrahet me donacionin e...

Bashkëpunimi I Institutit për Mjekësi Ligjore me Kryqin e Kuq Ndërkombëtarë vazhdon të rritet edhe përmes donacionit të radhës në kuadër të procesit të inventarizimit të mbetjeve mortore në Institutin e Mjekësisë Ligjore. Me datë 18.03.2022, Dr.Naim Uka – Zv. Drejtor I Institutit të Mjekësisë Ligjore, me bashkëpunëtorë, Dr Musa Gashi (Udheheqes I Divizionit per […] Lexo më shumë  »

Vizitë studimore e delegacionit të Institutit për Mjekësi Ligjore ...

Me ftesë nga Komisioni Ndërkombëtarë për Persona të Zhdukur (ICMP -International Commision on Missing Persons), mbështetur nga Mbretëria e Bashkuar, nga data 1 – 4 mars, në kuadër të procesit të reinventarizimit të mbetjeve mortore, delegacioni I Institutit për Mjekësi Ligjore në përbërje nga Dr. Naim Uka – Udhëheqës I Divizionit për Identifikim, Koordinim dhe […] Lexo më shumë  »

MENAXHIMI I MBETURINAVE TË RREZIKSHME NË INSTITUTIN E MJEKSISË LIGJ...

Instituti i Mjekësisë Ligjore ka filluar me menaxhimin e mbeturinave të rrezikshme sipas Ligjit në fuqi, Ligji Nr. 04/L-060 për Mbeturina. Këtë muaj, u hoq sasia e parë e mbledhur e mbeturinave në IML, nga kompania e kontraktuar për këtë qëllim. Tani e tutje çdo mbeturinë mjekësore ose kimike që rrezikon shëndetin e punëtorëve, palëve […] Lexo më shumë  »

News Image TESTIMI I DYTË NDËRKOMBËTAR I LABORATORIT TË TOKSIKOLOGJISË TË I...

Laboratori i Toksikologjisë që është pjesë e Institutit të Mjekësisë Ligjore, në muajin Gusht 2021 ka marrë pjesë në testimin e dytë ndërkombëtar të kompetencës për analizën e alkoolit në gjak dhe plazmë. Ky testim është organizuar nga Instituti Kombëtar i Toksikologjisë dhe Shkencave Forenzike në Sevilla të Spanjës dhe në të kanë marrë pjesë […] Lexo më shumë  »

INSTITUTI I MJEKËSISË LIGJORE NË PRISHTINË NËNSHKRUAN MEMORANDUM ...

Në muajin Korrik 2021 u mbajt takimi mes dy Drejtorëve të Instituteve të Mjekësisë Ligjore, atij të Kosovës dhe Maqedonisë, Dr. Arsim Gërxhaliu dhe Dr. Aleksandar Stankov. Takimi u mbajt në hapësirat e IML-së në Prishtinë dhe me atë rast u nënshkrua Memorandumi i Bashkëpunimit mes dy Institucioneve. Përmes këtij Memorandumi, Instituti i Mjekësisë Ligjore, […] Lexo më shumë  »

News Image Instituti i Mjekësisë Ligjore (IML) dhe projekti IPA II përfunduan ...

Instituti i Mjekësisë Ligjore me mbështetjen e projektit IPA II “Mbështetja e mëtejshme për mjekësinë ligjore në Kosovë”, kanë përfunduar me sukses ligjeratat online “Hyrje në Llojet e Autopsive mjekoligjore Ekzaminimet Klinike mjekoligjore dhe Analizat Laboratorike mjekoligjore të kryera nga IML” për gjykatësit dhe prokurorët publik. Gjithsej janë organizuar 12 ligjerata intenzive online për të […] Lexo më shumë  »

PJESËMARRJA E LABORATORIT TË TOKSIKOLOGJISË TË INSTITUTIT TË MJEK...

Instituti i Mjekësisë Ligjore, gjegjësisht Laboratori i Toksikologjisë, në muajin Maj 2021 ka marrë pjesë në testimin ndërkombëtar të kompetencës për analizën e alkoolit në gjak. Ky testim është organizuar nga Instituti Kombëtar i Toksikologjisë dhe Shkencave Forenzike në Sevilla të Spanjës. Instituti në fjalë ka dërguar mostrat e panjohura për Laboratorin tonë, përmes zingjirit […] Lexo më shumë  »

News Image Dr. Naim Uka nga Instituti i Mjekësisë Ligjore dhe Dr. Slobodan Okle...

Me ftesë të Departamentit Ligjor, në Ministrinë e Drejtësisë, të Hënën, 07/06/2021, u organizua takimi i grupit punues për shqyrtimin dhe adresimin e çështjeve në lidhje me Projekt-Kodin e Procedurës Penale. Ftesa për IML-në erdhi, pas komenteve që Udhëheqësi i Ekipit të projektit IPA2 Dr. Slobodan Oklevski, në Dhjetor 2020, i dërgoi Departamentit Ligjor të […] Lexo më shumë  »

Dr. Ditor Haliti, përfundoi me sukses studimet master në Universitet...

Në Shtator 2018, Dr. Ditor Haliti filloi studimet Master në Universitetin Dundee (MB) në programin Antropologji Ligjore. Këto studime kanë zgjatur për një vit dhe janë mbështetur nga Projekti i BE-së IPA2 “Mbështetja e mëtejshme për mjekësinë ligjore në Kosovë”, duke mbuluar shpenzimet e arsimit, jetesës, akomodimit si dhe shpenzimet e udhëtimit. Programi Master i […] Lexo më shumë  »

News Image Instituti i Mjekësisë Ligjore me mbështjetjen dhe bashkëpunimin e ...

Me datë 01 Qershor 2021 do të fillojë cikli një mujor intenziv i ligjëratave online  të organizuara nga IML dhe Projekti IPA II në të cilat do të marrin pjesë Gjyqtarë e Prokurorë nga të gjitha regjionet e Republikës së Kosovës. Trajnimet do të mbahen nga ekspertët mjekoligjor vendor dhe të huaj, do të zgjasin […] Lexo më shumë  »

News Image PROJEKTET E BE-së NË KOSOVË

Mbështetja e mëtejshme për mjekësinë ligjore në Kosovë (2018 / 394-429) Kosova është një kandidat i mundshëm i Bashkimit Evropian që nënshkroi Marrëveshjen e Stabilizim-Asociimit (MSA) në tetor tw 2015. MSA ofron një kornizë gjithëpërfshirëse për përmirësimin e dialogut politik dhe marrëdhëniet ekonomike midis Kosovës dhe BE. Ajo ka implikime të drejtpërdrejta në sektorin e […] Lexo më shumë  »

Ma thuaj me kohë

Instituti i Mjekësisë Ligjore në bashkëpunim me Policinë e Kosovës, të mbështetur financiarisht nga EULEX, kanë organizuar fushatën vetëdijësuese të titulluar “MA THUAJ ME KOHË”, e cila ka për synim informimin e publikut lidhur me ruajtjen e provave biologjike te rastet e dhunës seksuale. Me datë 09.09.2019 është mbajtur tryeza e rrumbullakët me Institucionet relevante […] Lexo më shumë  »

News Image Brushura “Ma thuaj me kohë”

Broshurë mbi Statistikat e Dhunës Seksuale në Republikën e Kosovës nga Instituti i Mjekësisë Ligjore. Broshura Lexo më shumë  »

News Image Statistikat e Institutit të Mjekësisë Ligjore në lidhje me dhunën...

 Broshurë e Statistikave të dhunës seksuale në Republikën e Kosovës nga Instituti  i Mjekësisë Ligjore.  Broshura_IML Lexo më shumë  »

News Image Përmbledhje e ceremonisë së fillimit të projektit Instituti i Mje...

Përmbledhje e ceremonisë së fillimit të projektit Instituti i Mjekësisë Ligjore 5 Shtator 2018 Historiku: Objektiv i përgjithshëm i projektit është të mbështesë autoritetet e Kosovës në forcimin e sundimit të ligjit dhe sistemit gjyqësor, me fokus në shërbimet e mjekësisë ligjore. IML është një agjenci nën Ministrinë e Drejtësisë (MD), me autonomi funksionale. Instituti, […] Lexo më shumë  »

News Image (English) Launch Event Summary Institute of Forensic Medicine

Na vjen keq, ky term është i vetëm në LANG%:,: dhe në dispozicion% Lexo më shumë  »

News Image Ministrja e Drejtësisë, znj Dhurata Hoxha pranoi raportin e progresi...

Ministrja e Drejtësisë, znj Dhurata Hoxha pranoi raportin e progresit të projektit IPA “Fuqizimi dhe modernizimi i shërbimeve të mjekësisë ligjore në Kosovë”. Udhëheqësja e Ekipit, Dr. Sinikka Salo dhe drejtori i projektit Juha Rumpunen përshkruan aktivitetet, duke përfshirë trajnimin me cilësi të lartë, zhvillimin e kapaciteteve teknike, si dhe fuqizimin e strukturave administrative në […] Lexo më shumë  »

News Image Ligji i ri për Mjekësi Ligjore ka hyrë në fuqi

Korniza ligjore dhe procedurale për mjekësinë ligjore në Kosovë është përtërirë. Ligji Nr.05/L060 për Mjekësi Ligjore hyri në fuqi më 20 prill 2016. Qëllimi i këtij ligji është që të rregullojë procedurën për kryerjen e ekzaminimeve mjeko ligjore, themelimin dhe veprimtarinë e Institutit të Mjekësisë Ligjore. Me këtë ligj u krijua Instituti i Mjekësisë Ligjore […] Lexo më shumë  »

News Image IML e mbështetur nga IPA-projekti; Takimi i 10-të i Komitetit Drejtu...

Në takimin e dhjetë të Komitetit Drejtues të IPA-projektit “Fuqizimi dhe modernizimi i shërbimeve të mjekësisë ligjore në Kosovë” u diskutua në lidhje me nevojat e mëtejshme të IML. Dy çështje të rëndësishme u prezantuan: mbështetje të mëtejshme për të rritur kapacitetet njerëzore për të mbështetur punën në laborator për toksikologji dhe mbështetjen e mëtejshme […] Lexo më shumë  »

News Image Ministri Kuçi pranoi raportin mbi Shërbimet Mjeko -Ligjore

Ministri i Drejtësisë, Prof. Hajredin Kuçi ka pranuar një raport nga Dr. Sinikka Salo mbi progresin e projektit të financuar nga BE-ja, projekti IPA “Fuqizimi dhe modernizimi i shërbimeve të mjekësisë ligjore në Kosovë”. Përmes këtij projekti, Ministria e Drejtësisë ka për qëllim fuqizimin e sundimit të zbatimit të ligjit dhe sistemit gjyqësor transparent, me […] Lexo më shumë  »

News Image Pajisjet e reja për DML me financim të BE

Gjatë vitit 2015, Departamenti i Mjekësisë Ligjore ka pranuar shumë pajisje të reja të siguruara nga zyra e BE në Kosovë, Projekti IPA “Fuqizimi dhe Modernizimi i Shërbimeve të Mjekësisë Ligjore në Kosovë”. Furnizimi përbëhej nga pajisjet e reja të IT – dhe pajisjet e zyrës si dhe pajisje për Laboratorët e Mjekësisë Ligjore, morgun, […] Lexo më shumë  »

News Image Punëtoria mbi Identifikimin e Viktimave të Fatkeqësive

Punëtoria mbi Identifikimin e Viktimave të Fatkeqësive (DVI) është organizuar në Prishtinë me 8 dhe 9.12.2015. Ekspertët nga Finlanda i ofruan pjesëmarrësve njohuri dhe aftësi për të krijuar Ekipin Nacional për Identifikimin e Viktimave të Fatkeqësive (DVI) në Kosovë. Pjesëmarrësit u pajtuan për të formuar grupin punues të përbërë nga të gjitha institucionet relevante të cilët […] Lexo më shumë  »

News Image Nënshkruhet Memorandumi i Kooperimit (MiK) në mes të Departamentit ...

Dr. Arsim Gërxhaliu, Drejtor i Departamentit të Mjekësisë Ligjore (DML) dhe Znj. Bukurije Haliti, Koordinatore e Asociacionit të Bibliotekave Elektronike të Kosovës nënshkruan Memorandumin e Kooperimit me datën 14.12.2015 në DML, Prishtinë. Qëllimi i kësaj marrëveshje është anëtarësimi i DML në Asociacionin e Bibliotekave Elektronike të Kosovës dhe shfrytëzimi i burimeve dhe materialeve për të […] Lexo më shumë  »

News Image Konferenca e nivelit të lartë mbi “Personat e zhdukur – Mën...

Konferenca e nivelit të lartë ‘Personat e zhdukur – Mënyra përpara’ mbajtur me 8 Shtator 2015, në Prishtinë, Kosovë, ka mbledhur përfaqësues të organizatave ndërkombëtare, qeverisë, gjyqësorit, mediave dhe të shoqërisë civile, nga Kosova dhe vendet e Ballkanit Perëndimorë, për të ngritur vetëdijen e përgjithshme. Presidentja e Kosovës, E.S. Atifete Jahjaga, ish presidentja e Finlandës, E.S. Tarja Halonen, Ministri i Drejtësisë së Kosovës Z. Hajredin Kuçi dhe Kryesuesi i Zyrës së BE në Kosovë /EUSR, Z. Samuel Žbogar si dhe Ambasadorja e Finlandës, Znj. Anne Huhtamäki morën pjesë në këtë konferencë të nivelit të lartë. Lexo më shumë  »

News Image Dita ndërkombëtare për Personat e Zhdukur

Gjatë ditëve të fundit të Gushtit, kishte një sërë ngjarjesh lidhur me Ditën Ndërkombëtare për Personat e Zhdukur. Departamenti i Mjekësisë Ligjore ka përgatitur në hapësirat e sajë një koleksion të gjerë të fotografive të punës e cila është bërë nga DML dhe ndërkombëtarët me qëllim të hulumtimit dhe identifikimit të personave të zhdukur dhe kthimin e tyre prapa te familjarët e tyre. Me 30 Gusht, shumë njerëz janë mbledhur në sheshin Nënë Tereza, në zemër të Prishtinës. Krye-Ministri Mustafa ka respektuar ngjarjen duke sjellë lule te Monumenti i Personave të Zhdukur në hyrje të ndërtesës së Parlamentit. Lexo më shumë  »